Gulasz cielęcy z cukinią dla dziecka
Duszone mięsko z warzywami to zawsze dobra opcja na obiad dla malucha. Dziś postawiłam na kotleciki cielęce. To delikatne mięso, które szybko się dusi, a kostki które odcięłam wykorzystuję do gotowania wywaru do zupek. Gulasz zaserwuję z kaszą kuskus lub tłuczonymi ziemniakami.
Składniki:
- cielęcina (2 kotlety wystarczą)
- pół małej cebuli
- marchew
- cukinia
- kawałeczek pietruszki i pora
- 3 pomidory (u mnie z puszki)
- przyprawy: liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, majeranek, suszony czosnek, świeży koperek i pietruszka, cukier
- łyżka masła do smażenia
- łyżka mąki
Mięso kroję w kostkę, przyprawiam i obtaczam w mące, a następnie przysmażam na maśle. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę, i resztę warzyw oraz przyprawy chwilkę podsmażam. Dolewam wodę i duszę aż mięso zmięknie, po tym czasie dodaję pomidory i duszę jeszcze chwilę. Jeżeli gulasz jest zbyt kwaśny (przez pomidory) można dodać odrobinkę cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz