Gulasz cielęcy z cukinią dla dziecka


Duszone mięsko z warzywami to zawsze dobra opcja na obiad dla malucha. Dziś postawiłam na kotleciki  cielęce. To delikatne mięso, które szybko się dusi, a kostki które odcięłam wykorzystuję do gotowania wywaru do zupek. Gulasz zaserwuję z kaszą kuskus lub tłuczonymi ziemniakami. 

Składniki:
  • cielęcina (2 kotlety wystarczą)
  • pół małej cebuli
  • marchew
  • cukinia
  • kawałeczek pietruszki i pora
  • 3 pomidory (u mnie z puszki)
  • przyprawy: liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, majeranek, suszony czosnek, świeży koperek i pietruszka, cukier
  • łyżka masła do smażenia
  • łyżka mąki



Mięso kroję w kostkę, przyprawiam i obtaczam w mące, a następnie przysmażam na maśle. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę, i resztę warzyw oraz przyprawy chwilkę podsmażam. Dolewam wodę i duszę aż mięso zmięknie, po tym czasie dodaję pomidory i duszę jeszcze chwilę. Jeżeli gulasz jest zbyt kwaśny (przez pomidory) można dodać odrobinkę cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Mama synków dwóch , Blogger