Kolorowe zupki dla niemowlaka
Podzielę się moimi przepisami na zupki dla niemowlaka, które smakują mojemu synkowi. Często powtarzam te przepisy, nie trzymam się jednak ściśle ich składników, podyktowane jest to głównie porą roku, dostępnymi warzywami sezonowymi i oczywiście tym co znajdę w mojej lodówce. Wywary zwykle gotuję mięsne na indyku, króliku lub cielęcinie. Dodatek mięsa w zupach sprawia, że są one pożywniejsze. Przedstawione przepisy nadają się dla dziecka które poznało już smak większości warzyw, czyli rozszerzanie diety jednoskładnikowymi zupami mają już za sobą :)
Nie będę opisywać krok po kroku sposobu gotowania zup, ponieważ jest nudny i taki sam dla każdej z nich, czyli gotuję wywar mięsny do którego dodaję warzywa w kolejności od tych które gotują się najdłużej do tych, które potrzebują tylko paru minut by uzyskać miękkość, a całość blenduję.
ZUPA SZPINAKOWA
Składniki:
- wywar na króliku
- ziemniak
- por
- szpinak mrożony lub w sezonie świeży
- cukinia
- opcjonalnie łyżka ryżu jaśminowego
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, świeży koperek, czosnek suszony
KRUPNIK
Składniki:
- wywar na indyku lub cielęcinie
- marchew
- pietruszka
- por
- ziemniak
- łyżka kaszy jęczmiennej
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, świeży koperek/natka pietruszki
ZUPA JARZYNOWA
Składniki:
- wywar na indyku
- kawałek brokuła
- marchewka
- cukinia
- fasolka szparagowa
- ryż jaśminowy
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, świeży koperek i natka pietruszki
ZUPA POMIDOROWA
Składniki:
- wywar na cielęcinie
- 2 świeże pomidory sparzone i obrane ze skórki pozbawione gniazd nasiennych
- cukinia
- marchewka
- mały ziemniak
- ryż jaśminowy
- kawałeczek pora
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, koperek świeży
ZUPA BURACZKOWA Z BOTWINKĄ
Składniki:
- wywar cielęcy
- botwina i kilka młodych buraczków
- marchew
- cukinia
- mała cebulka
- fasolka szparagowa
- kasza jęczmienna
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz