Zupa z zielonych warzyw na króliku dla dziecka


Zielona zupa na wywarze z królika to super opcja na sycący posiłek dla dziecka. Mój roczny synek uwielbia smak brokuła od początku rozszerzania diety, teraz serwuję go właśnie w postaci zup, lub do rączki jako dodatek do obiadu. Comber z królika świetnie nadaje się do sporządzenia wywaru, ja dodatkowo zawsze dodaję już ugotowane mięso tak by zupka była treściwsza. Oczywiście można zupę ugotować na innym rodzaju mięsa lub zrobić wersję wege :)

Składniki:

  • comber z królika
  • pół marchewki
  • kawałek pietruszki i pora
  • ziemniak
  • pół cukinii
  • garstka fasoli szparagowej (ja użyłam mrożonej)
  • różyczki brokuła
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, świeży koperek i natka pietruszki
Mięso zalewam zimną wodą i gotuję aż zacznie robić się miękkie, między czasie zdejmuję szumowiny. Następnie dodaję wszystkie warzywa i przyprawy i gotuję do miękkości (brokuła i cukinię można dodać troszkę później nie potrzebuje tyle czasu co marchewka). Przed zblendowaniem zupy wyciągam ziele i listek laurowy i dodaję kawałki mięsa z ugotowanego królika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Mama synków dwóch , Blogger