Pulpeciki cielęce w sosie koperkowym dla dziecka


Pulpeciki to danie, które często gości w menu mojego rocznego synka. Stasiek uwielbia pulpety z dodatkiem ziemniaków, ryżu czy kuskusem. To prosty przepis z kaszą manną zamiast tartej bułki, dzięki temu pulpeciki są miękkie i rozpływają się w ustach :)
Dania dla synka przyprawiam dość mocno oczywiście nie używam soli ani ostrych przypraw, zastępuję je suszonymi ziołami czy ekologicznymi mieszankami, bo zauważyłam, że mój mały smakosz nie lubi jałowych posiłków.

Składniki na pulpety: 
  • cielęcina około 150-200g
  • pół jajka (zmieszane żółtko z białkiem)
  • kawałeczek cebuli (można pominąć)
  • około łyżka kaszy manny
  • przyprawy (u mnie  majeranek, słodka papryka,suszony czosnek,oregano, świeży koperek)

Wywar:
  • pół marchewki
  • kawałek pietruszki
  • kawałeczek pora
  • przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy)
  • świeży koperek
  • łyżka śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia sosu


Wszystkie składniki na pulpety miksuję w blenderze. W przepisie jest pół jajka i łyżka kaszy manny jednak gdy mamy większą ilość mięsa można dodać całe jajko i więcej kaszy musimy tylko uważać żeby konsystencja nie była zbyt zbita, bo klopsiki wyjdą za twarde.
Formuję kulki wielkości orzechów i wrzucam do gotującego się wywaru. Gotuję aż warzywa zmiękną czyli około 15-20 minut, a po tym czasie zagęszczam sos śmietaną z mąką i dodaję koperek.
Warzywa można zetrzeć na tartce ja gotuję w całości, a podczas karmienia rozgniatam je widelcem :)

Mam nadzieję, że pulpeciki zasmakują także waszym maluchom :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Mama synków dwóch , Blogger