Zimowe obiady dla dziecka, czyli czas na mrożonki


Mój sposób na zdrowe zupki i obiadki dla dzieci zimą to właśnie mrożonki, które przygotowuję latem. Warzywa pochodzą ze znanych mi działeczek, a zamrożone nie tracą swoich wartości.

Umyte, obrane i pokrojone jarzyny pakuję w woreczki do mrożenia ze struną w różnych konfiguracjach tak by urozmaicić dietę mojego dziecka. W ten sposób powstają gotowe "pakiety" zup, które dodaję do wywaru mięsnego. W ten sposób powstały zestawy do krupniku, zupy cukiniowej, buraczkowej i uniwersalne mieszanki, które wykorzystuję także do sosów. Jest to szybkie rozwiązanie dla zabieganych mam, które zdecydowanie polecam :)

Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa ja dodawałam marchewki, pietruszki, buraczki, pory, cukinię oraz natkę pietruszki i lubczyk.
Mroziłam także dynię, a także owoce truskawki i maliny, które doskonale nadają się do lemoniady, czy owsianki.

Według mnie takie własnej roboty mrożonki to świetny sposób na przygotowanie szybkiego wartościowy i urozmaiconego posiłku dla dziecka, tak więc róbmy mrożonki! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Mama synków dwóch , Blogger