Kurczak w cieście francuskim - czyli szybki weekendowy obiad
Kurczak w cieście francuskim z serem i brokułami to moja propozycja na szybki obiad na weekend.
Warkocz z ciasta francuskiego bardzo ładnie się prezentuje na talerzu i mimo swojej prostoty wykonania sprawia wrażenie skomplikowanego dania. Oczywiście nadzienie może być różne, ze szpinakiem, łososiem, suszonymi pomidorami i fetą, papryką, kukurydzą, mam nadzieję, że mój przepis kogoś zainspiruje. Ja zwykle warkocz z ciasta francuskiego serwuję z jakąś szybką, świeżą sałatką z rukoli lub roszponki.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- brokuł
- ok 20 dag sera żółtego
- jajko
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub gyrosa, papryka ostra i słodka
Przyprawionego kurczaka podsmażam na oleju i w tym samym czasie gotuję w osolonej wodzie brokuła "al dente". Ciasto francuskie dzielę na dwie równe części i nacinam boki w około 1,5 cm paski. Wykładam usmażonego kurczaka, na niego układam różyczki brokułów i posypuję startym/pokrojonym serem.
Tak zaplecione warkocze smaruję roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Z podanej ilości wyjdą dwa dość spore warkocze, czyli porcja dla 4 osób.
To jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka. To świetny patent dla osób, które lubią ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńhttps://gdziepokredyty.com.pl/