Kurczak w cieście francuskim - czyli szybki weekendowy obiad



Kurczak w cieście francuskim z serem i brokułami to moja propozycja na szybki obiad na weekend.
Warkocz z ciasta francuskiego bardzo ładnie się prezentuje na talerzu i mimo swojej prostoty wykonania sprawia wrażenie skomplikowanego dania. Oczywiście nadzienie może być różne, ze szpinakiem, łososiem, suszonymi pomidorami i fetą, papryką, kukurydzą,  mam nadzieję, że mój przepis kogoś zainspiruje. Ja zwykle warkocz z ciasta francuskiego serwuję z jakąś szybką, świeżą sałatką z rukoli lub roszponki.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • brokuł
  • ok 20 dag sera żółtego
  • jajko
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub gyrosa, papryka ostra i słodka




Przyprawionego kurczaka podsmażam na oleju i w tym samym czasie gotuję w osolonej wodzie brokuła "al dente". Ciasto francuskie dzielę na dwie równe części i nacinam boki w około 1,5 cm paski. Wykładam usmażonego kurczaka, na niego układam różyczki brokułów i posypuję startym/pokrojonym serem.

Tak zaplecione warkocze smaruję roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Z podanej ilości wyjdą dwa dość spore warkocze, czyli porcja dla 4 osób.





1 komentarz:

  1. To jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka. To świetny patent dla osób, które lubią ciasto francuskie.
    https://gdziepokredyty.com.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Mama synków dwóch , Blogger